Rasstandard

 

ÖVERSÄTTNING: Portugisiska Kennelklubben. Redigerad utav R. TRIQUET

& J.Mulholland och RenéeSporre-Willes.

Svenska: Therese Nyström

URSPRUNG: Portugal.

Datum för publicering av Helhetsintryck standard: 2008/04/11.

Användningsområde: Hjälp med fiske och hämtning samt sällskapshund.

F.C.I.KLASSIFIKATION: Grupp 8 Retriever, Vattenapporterande hundar,Utan arbetsprov.

 

********************************************************************************************

 

Bakgrund

Sammanfattning:

I forna tider, kunde Portugisisk vattenhund hittas på hela Portugals kust. Därefter på grund av ständiga förändringar i fiskets metoder, finns rasen främst i regionen Algarve som nu betraktas som dessursprungliga födelseplats.Sin närvaro på Portugals kust är förmodligen mycket avlägsen och därmed bör den Portugisiska vattenhunden betraktas som en inhemsk portugisisk ras.

Helhetsintryck: En hund med medelhöga proportioner, bracoïd tendens till rätlinjig lätt konvex. Harmonisk i form, balanserad, stark och muskulös. Betydande utveckling av muskler på grund av konstantsimning.

Viktiga måttförhållanden: Av nästan kvadratisk form, med längd på kroppen ungefär lika med mankhöjden. Förhållandet mellan mankhöjden till djupet av bröstetär 2:1; Förhållandet mellan längden på skallen med nosparti är 4:3

 

Uppförande/ Karraktär:

Undantagsvis intelligent, den förstår och lyder lätt och glatt varje order från sin ägare. Ett djur med häftigt lynne,egensinnig, modig, sansad och motståndskraftig mot utmattning. Den har en allvarlig, genomträngande och uppmärksamt uttryck, liksom anmärkningsvärda visuella vittrings fakulteter. En utmärkt och motståndskraftig simmare och dykare, det är den oupplösliga följeslagare för fiskaren för vilka den har en mängd arbetsuppgifter, både i fisket och bevaka och skydda sin båt och egendom. I fisket hoppar den villigt till havs för att hämta flyende fisk, dykning vid behov och likaså om ett nät går sönder eller en kabel lossnar. Den används också som en länk mellan båtar och strand eller tvärtom, även vid stora avstånd.

 

Huvud:

Bra proportioner, stark och bred. Parallellt längsgående skalle och nosparti.

 

Skallparti: Skallen skall sedd i profil vara något längre än nospartiet(4:3). Dess rundning framhävs mer på baksidan och nosparti förhöjning uttalas. Sedda bakifrån i nackpartiet är de avrundade med en liten fördjupning i mitten, framsidan är något sänkt, utökar den främre fåran till två tredjedelar av hjässben och ögonbrynsbågarna är framträdande.

Stop: Väl definierad och något bakom de inre hörnen av ögonen.

 

Nosen:

Nostryffeln: Bred, med väl öppna och pigmenterade näsborrar. Svart i svart, vitt och svartvita djur. Hos bruna exemplar ska nosen vara samma färg som pälsen, men aldrig marmorerad.

Nospartiet: Rakt, bredare vid basen än vid änden. Läpparna skall vara tjocka, speciellt fram till. Knutpunkten skall inte vara framträdande. Framträdande slemhinnor membran (gommen,under tungan och tandköttet) pigmenterade djupt svart, djupt brunt hos bruna hundar.

Käkar / tänder: Starka, friska tänder, inte synas när munnen är stängd. Kraftiga och väl utvecklade hörntänder. Saxbett eller tångbett.

Ögon: Medelstora, märkbart rundade i formen som är väl isär och något sneda iris är svart eller brun och locken är tunna och svarta kanter, bruna hos bruna hundar. Tydlig ögonhinna.

Öronen: Skall vara ansatta ovanför ögats linje, hålls mot huvudet, höjts något bakifrån och hjärtformade.Tunn i strukturen, deras ände ska aldrig vidröra nedanför halsen.

Halsen: Rak, kort, rund,väl musklad,väl ansatt och bäras högt, ansluter till kroppen i en harmonisk övergång utan krage eller överflödigt halsskinn.

 

Kropp:

Överlinje: Rak. Plan.

Manken: Skall vara bred och inte framträdande.

Ryggen: Skall vara plan, kort, bred och muskulös.

Ländpartiet: Skall vara kort och väl ansluten tillkorset.

Korset: Skall vara proportionerligt, svagt sluttande med symmetriska och icke synbara höftben

Bröstkorg: Bred och djup. Dess nedre kant ska vidröra armbågen. Revbenen skall vara långa och väl välvda, vilket ger stor lungkapacitet.

Underlinje och mage: Går enkelt formade och minskar i volym.

Svans: Naturlig, med medelhög uppsättning, tjock vid basen och avsmalna mot slutet. Skall inte räcka nedanför hasen. Skall bäras i en ring, får inte räcka nedanför mitten av ryggen. Det är ett bra hjälpmedel för simning och dykning.

Framben: Stark och rak. Upprätt. Något sluttande kotor är tillåtna.

Skuldra: Sneda i profil och på tvären stark muskulös utvecklad.

Överarm: Stark och medelstora i storlek. Parallellt med huvuddelens linje.

Underarm: Skall vara välmusklade och långa

Handled(Handlov): Starkaben, bredare när det ses från front än från sidan.

Mellanhand(Handloven): Lång och stark.

Framtassar: Skall vara rundade och platta med något välvda tår av medium längd. Bandet som sträcker sig över hela längden på tårna, är bestående utav vävnad och täckt med riklig och lång päls. Svarta klor är att föredra, men i enlighet med pälsfärgen kan också vit, randig eller brun. Klorna får inte vidröra marken. Hårda centrala trampdynor och normal tjocklek på alla trampdynor.

Bakställ: Upprätt och välmusklade. Något sluttande hasor är tillåtliga.

Skinkan: Starka och välrundade.

Lår: Stark och av medellängd, mycket väl musklad.

Knäled: Gemensamma varken vrida sig inåt eller utåt

Andra Underbenen: skall vara långa och välmusklade. Varken vrida sig inåt eller utåt. Väl sluttande från framsidan till baksidan, alla senor och ligament är starka.

Hasorna: skall vara kraftiga.

Mellanfot(bakrehandloven): Lång,Utan sporrar

Tassar: Identisk med framtassarna i alla aspekter

 

Gång/ Rörelser: Lätta rörelser med korta steg i gång, lätt kadenserande trav och energisk galopp.

 

Kappa:

Päls: Hela kroppen är rikligt täckt med stark päls, utan underull.

Det finns två varianter: en lång och vågig och den andra kortare och lockiga. Den första är något glänsande och luddig, det senare är tät, matt och bildar kompakta cylindriska lockar. Med undantag för underarmar och ljumske är pälsen över hela huden. På huvudet det bildar en hårknopp av vågigt hår på lång och vågig sort och lockigt hår i lockigt sort. Håret i öronen är längre i lång och vågig sort.

 

Färg: Pälsen skall vara svart eller brun i olika nyanser, eller solid vitt. I svart eller brunpäls, är vit godkänt i följande platser: nospartiet, hårknopp, hals, förbröst, buk, svansspets och nedre delen av benen, nedanför armbågarna och hasleder. Den vita pälsen får inte vara albino, alltså nos, ögonlock och insidan av munnen bör vara pigmenterade i svart och brunt på bruna hundar. I denna ras är delvis klippning av pälsen tillåten, när den är förlång, är typiskt. Bakdelen, nosen och en del av svansen klipps, lämnar en plym av full längd hår på svanstippen.

 

Längd och vikt:

Mankhöjd:

Hanar: 50 -57 cm.Perfekt höjd 54cm.

Tikar: 43 -52 cm.Perfekt höjd 46 cm.

vikt:

Hanar: 19 -25 kg.

Tikar: 16 -22 kg.

 

Avvikelse:

Avvikelser från ovanstående punkter bör betraktas som ett fel och det allvar med vilket felet ska vara betraktas bör vara i exakt förhållande till graden och dess effekt på hälsa och välbefinnande för hunden.

 

Allvarliga fel:

Huvud: För långt, smalt, platt eller spetsigt.

Nosparti: För koniska eller spetsiga.

Ögon: Ljus,utskjutandeföreller förinsjunkna.

Öron: Felaktig uppsättning, för stora, för korta ellerviks.

Svans: Tung, tappad i handling eller höjt vinkelrätt

 

Diskvalificerande fel:

Beteende: Aggressivitet eller extrem skygghet.

Storlek: För stor eller för liten

Käkar: Underbett och överbett.

Ögon: Blå ögon, ojämnform eller storlek.

Dövhet: med född eller förvärvad.

Svans: Kuperad, rudimentär eller obefintlig.

Tassar: Förekomst av sporrar.

Pälsenskiljer sig från de beskrivnatyperna.

Färg: Albinism, marmorerade näsborrar helt eller delvis. All annan färg än den beskrivna typen.

 

Alla hundar som inte beter sej bra eller har beteendeavvikelser skall diskvalificeras.

 

Hos hanhundar måste båda testiklarna vara fullt belägna i pungen.